2016. október 25., kedd

Digitális rajzolásról nagy vonalakban


Digitális rajzolásról [ g y o r s t a l p a l ó ]

Tehát a helyzet a következő; sokan kérdeztetek a digitális rajzolásról, a programokról, a rajztáblákról az elmúlt hetekben ezért úgy döntöttem leírom nektek, amit tudok. Előre szólok, hogy nem átfogó a tudásom és zömmel csak a saját tapasztalataimat oszthatom most meg veletek, nem pedig szakleírásokat a gépekről.

Én hogy kezdtem? [ k i t é r ő ]
A világ brutálisan „digitális irányba halad” és ezt érzékeljük is nap mint nap. Már évekkel ezelőtt többször is szende kis rajzos fejemhez vágták, hogy ugyan mit kezdesz majd később a firkálgatással? Mire mész vele? Legalább valami webdesignal foglalkoznál! Az most nagyon megy! Digitális! Tudod!
És már akkor megfogalmazódott bennem az igény, hogy szükségem lenne egy digitális rajztáblára (bocsánat hivatalosan digitalizáló), hogy új színt vigyek a rajzolási technikáimba [nem azért hogy ezzel biztosítsam a jövőmet – mi a fene].
De az egész olyan misztikusnak és távolinak tűnt. Nem tudtam kitől kérdezni. Nem tudtam, hogy kell ezeket a gépeket használni, mire megyek vele, hasznos-e egyáltalán. Nem csak kidobom a pénzt az ablakon? – Ezért sokáig nem is vettem és nem is kértem hasonlót senkitől.
            Aztán amikor úgy egy éve elnyertem egy ösztöndíj pályázatot, ami pénznyereménnyel járt – amit csak művészeti kellékekre költhettem – gondoltam egyet és rendeltem egy rajzpadot.

Mi is ez?
Wacom Intous Pen&Touch M
A digitális rajztábla egy adatbeviteli eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az ember közvetlenül, kézzel vigyen be adatokat a számítógépbe úgy, ahogy a papírra ír vagy rajzol. (- mondá a Wikipédia)
Az eredményt általában nem a táblán, hanem a számítógép monitorján látod.
Írhatsz, rajzolhatsz, festhetsz vele anélkül, hogy összekoszolnád magad. Nagyon praktikus kis szerkezet.

Mikor érdemes ilyet venni?
Több olyan kérdést is kaptam mostanában, hogy érdemes-e egyáltalán megvenni, és hogy mi az a pont mikor már az ember rajzilag olyan szinten van, hogy meg veheti.

Nos, hogy mikor vedd meg? – Amikor akarod.


Ha csak ki akarod próbálni magad, ha szeretsz rajzolni, ha egyszerűen csak jó bulinak tűnik, vedd meg nyugodtan. Vannak igazán olcsó árkategóriájú táblák is, amik nem megfizethetetlenek.
Szerintem mindentől függetlenül bátran hozzá lehet nyúlni. Nem kell hozzá föltétlenül egy rajz-géniusznak lenned; elég ha van hozzá kedved és szívesen csinálnád.
Hajrá-hajrá!
Na jó, de milyet vegyek?
            Én mindenek előtt a WACOM gépeit ajánlom. Eddig csak pozitív visszajelzéseket olvastam így a komplett márkáról, úgy hogy abban megbízhattok. /vállalom a virtuális pofonokat, ha mégse válna be/
Nem kell egyből egy nagyon drága professzionális gépet venni – fölösleges. Minden fontos dolgot meg tudsz csinálni egy olcsóbbal is. Persze ha valaki később komolyabban akar ezzel foglalkozni, akkor elkerülhetetlen egy komolyabb tábla beszerzése. Könnyebb velük dolgozni.

Ha viszont nem csak kipróbálás célzattal veszed, akkor lehet jobb egy fokkal drágábbat venni, bár azt is csak a mérete miatt.
Aki olcsóbb árkategóriában keres, azok mindig az „S” besorolású gépeket keressék. Az jelzi a méretét (small)
Példa:
>> WACOM Intuos Draw Pen S (22 – 25 ezres árkat.)
            - nyomásérzékeny
            - kézérzékelővel NEM rendelkezik
            - 152 x 95mm méretű mező

>> WACOM Intuos Art Pen&Touch S (25 – 35 ezres árkat.)
            - nyomásérzékeny
            - kézérzékelővel rendelkezik
            - 152 x 95mm méretű mező

Egyel komolyabb az M kategória (medium):
>> WACOM Intous Pen&Touch M (40-50 ezres árkat.)
            - nyomásérzékeny
            - kézérzékelővel rendelkezik
            - 216 x 135 mm méretű mező
//nekem ilyenem van. Bár amikor vettük volt rá valami akció és csak 30 ezret fizettünk érte. Ki lehet fogni ilyeneket is.

Vannak ennél komolyabbak is, de azokat sajnos nem ismerem, hogy nyilatkozzak róluk. De ha valaki nagyon kíváncsi meg tudom kérdezni a szobatársam, akinek volt már dolga ilyenekkel.


És aztán?
A táblával (ha minden igaz) kapni fogtok egy telepítő lemezt, amivel futtathatjátok a táblát. Na most ekkor még nem fogtok tudni rajzolni. Kell egy program, amivel ezt megvalósíthatjátok.
>> Photoshop (akármelyik verzió)
            Ez az első amit ajánlok, mivel én jelenleg ezt használom. És őszintén mondom, hogy tökéletesen működik és bevált nekem. Ne féljetek, ha valaki azt mondja, hogy: uhh photoshop az rohadt nehéz. – Nem, nem az. Teljes mértékben tanulható és egyáltalán nem bonyolult. De ha bármi segítség kell, ezzel kapcsolatban is írhattok.

>>Paint tool SAI
            Remek program. Nagyon egyszerű és könnyen kezelhető. Ha esetleg valaki nagyon ódzkodik a photoshoptól, akkor esetleg először kezdje ezzel. Nagyon sokan ezt használják és én is ezt használtam először. Aztán megölte magát a gépemen és azóta nem töltöttem le megint. De ez a gép hibája volt.

>>Clip art studio
>>Fire Alpaca
>>Cloud Alpaca
>>Corel Draw

Ezeket sajnos nem volt alkalmam kipróbálni. A Corel ugyan rajta van a gépemen, de bevallom sose nyúltam még hozzá. A Fire Alpacát pedig rajzolásra nem ajánlom, esetleg csak effektekre és utómunkákra

Nagy vonalakban ennyi lett volna így hirtelen, amit össze tudtam kapkodni nektek. Elnézést, hogy nem lett a legösszeszedettebb cikk, de mentségemre legyen mondva, sose írtam még ehhez hasonlót.
Ha még van valami kérdésetek, nyugodtan tegyétek fel, vagy ha van esetleg valami kívánságlista, hogy mire vagytok még kíváncsiak, összehozhatok még egy ilyen gyorstalpalót.

De küldhettek nekem kész munkákat is, szívesen fogadom őket és segítek, ha tudok, vagy csak együtt ujjongok veletek a sikereteken.

Jó munkát mindenkinek! Lássatok neki ;)6 megjegyzés:

 1. Köszönöm szépen! A segítséged nélkül szerintem még most sem tudnám a tábla nevét sem. Hehe.
  Jó kis összefoglaló lett, örülök, hogy megírtad. Benne van minden, ami kell, és fontos. Azt hiszem. Azért még nem vagyok egy zseni. DE azt hiszem továbbra is téged foglak ezzel zaklatni :D Danke mein sacc! ☺

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó csak nyugodtan, amíg tudok szívesen segítek! ;)
   Köszi, hogy írtál! Hát elég vérszegény lett ez a dolog, de örülök, ha legalább egy kicsit is segített.
   Und igazán nincs mit :DD

   Törlés
 2. Ez tetszett. :D
  Lapon ugy, ahogy elfirkalgatok, es tetszenek ezek a rajzolos cuccok, hmm. Meg a rajzaid, haha.
  Olvasnek meg ilyeneket - is, lehet, majd egyszer veszek ilyet, egyelore szerintem anyaek nem dijaznak az otletet. :D
  xxLiz

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Haha :D Majd valami gyenge pillanatukban kapd el őket, hogy hát bizony "ők nem állhatnak a művészi éned fejlődésének útjába" - ez beválik xd
   Örülök, hogy elolvasgattad, meg hogy tetszett is ( na meg hogy a rajzaimmal is jóba vagy) :3
   Köszi! <3

   Törlés
 3. Óóó, de tök jó ez a bejegyzés! Akkor én nem írom meg kb ugyanezt, hanem csak leírom ide a tapasztalataim :D Igazából csak megerősíteni tudom mindazt, amit leírtál. Ha valaki ki akarja próbálni magát digitális rajzban, akkor egyszerűen muszáj szerezni egy tabletet, egérrel borzasztó rajzolni (csináltam, nem jó). De azért azt fontos tudni, hogy ettől még senki nem lesz profi rajzos, mindenképpen gyakorolni kell akár minden nap is (az a legjobb). Az előképzettség pedig nagyon sokat tud dobni az egészen, szerintem úgy senki ne álljon neki a digitális rajznak, hogy még nem rajzolt komolyabban papíron (olyan jó néhány órás dolgokat például :D), nem próbált ki különféle technikákat.
  Igazából nincs mit hozzáfűzni, inkább megyek és megírom a Róma beszámolót :D (olyan festményeket LÁTTAM a Vatikáni Múzeumban!! :O)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ~ Nem bírtad ki, hogy azért ne rúgj egyet belém Rómával meg az átok múzeumaiddal mi? Te szégyentelen, te. (Közben amúgy türelmetlen csillogó szemekkel várom a beszámolót - de naxd)
   Örülök neki, hogy ezzel még így megtoldottad a dolgot, mert ez valóban kimaradt. Mert ha valaki jól elvan a pálcika emberek firkálásával, azt nem sok értelme van digitálisba átvinni. Nekem speciel nem sok előképzésben volt részem, de én magamat "tanítgattam", és rajzoltam minden nap :)
   Köszi hogy írtál! :D Ez azért nagyon jó, hogy itt van! (-na de menjél csak Róma szépségeit dicsőíteni)

   Törlés